Noronha-Roelens Legal Consulting Noronha-Roelens Legal Consulting
     

Materiaaltransferovereenkomsten

Definitie

Een materiaaltransferovereenkomst (of nog: "Material Transfer Agreement - MTA") is een overeenkomst die tussen twee of meerdere partijen wordt afgesloten en die tussen hen verplichtingen tot stand brengt betreffende materiaal dat door één partij (de verstrekker) aan de andere partij (de ontvanger) zal ter beschikking gesteld worden. Het kan bijvoorbeeld gaan over stammen, chemische compounds of proefdieren. Het betreft materiaal in het bezit van één van de partijen die verdere controle over het gebruik van het materiaal wenst te houden (in tegenstelling tot verkoop van materiaal, waarbij men door de overdracht van de eigendom het ruimste beschikkingsrecht aan de koper geeft).

Uw materiaaltransferovereenkomst laten opstellen.

Welke belangrijke bepalingen zal uw overeenkomst bevatten?

  1. Definitie materiaal: de material transfer agreement moet op eenduidige wijze het materiaal omschrijven dat door de verstrekker aan de ontvanger overhandigd zal worden.
  2. Doelstelling van de overeenkomst: in bepaalde gevallen wordt het materiaal ter beschikking gesteld opdat de ontvanger dit zou kunnen evalueren met het oog op mogelijke aankoop of licentie op het materiaal. In andere gevallen zal door de ontvanger een welomschreven onderzoek op of met gebruik van het materiaal worden uitgevoerd. De verstrekker kan duidelijk bepalen wat de ontvanger al dan niet met het materiaal mag doen.
  3. Eigendom Onderzoeksresultaten: zowel in geval van evaluatie van het materiaal als in geval van onderzoek op het materiaal zal de ontvanger van het materiaal een aantal onderzoeksresultaten bekomen. De materiaaltransferovereenkomst dient het eigendomsrecht op dergelijke resultaten te bepalen en mogelijkerwijs vast te leggen wie het recht heeft octrooiaanvragen in te dienen voor deze onderzoeksresultaten.
  4. Verslaggeving van onderzoeksresultaten: in vele gevallen stelt de verstrekker van het materiaal dit ter beschikking aan de ontvanger onder de voorwaarde dat deze laatste hem een rapport verstrekt met betrekking van de resultaten van het uitgevoerde onderzoek of evaluatie.
  5. Teruggave van het materiaal: meestal wordt in een materiaaltransferovereenkomst voorzien dat het overblijvende materiaal na afloop van het onderzoeksproject of de evaluatie aan de vestrekker dient teruggegeven of vernietigd te worden.
  6. Aansprakelijkheid: een material transfer overeenkomst voorziet vaak in een specifiek aansprakelijkheidsregime, dat rekening houdt met het feit dat de ontvanger van het materiaal het onderzoeks- of evaluatieprogramma voorstelt en de verstrekker hierop geen contole kan uitoefenen noch aansprakelijkheid kan dragen.