|
Licentieovereenkomsten
Definitie
Een licentieovereenkomst ("license agreement") is een overeenkomst afgesloten tussen minimum twee partijen, waarbij één van de partijen ("licentiegever") een gebruiksrecht op één van zijn immateriële roerende activa (bijvoorbeeld software of een octrooi) verstrekt aan de andere partij ("licentienemer"). Een licentieovereenkomst geeft de licentienemer bijgevolg het recht tot gebruik van activa waar de licentiegever controle over heeft.
Uw licentieovereenkomst laten opstellen.
Welke types licentieovereenkomsten?
- Softwarelicentieovereenkomst: onder een softwarelicentieovereenkomst verstrekt de licentiegever aan de licentienemer een gebruiksrecht op de door hem ontwikkelde software. Dit kan zowel een softwareproduct voor een eindgebruiker zijn, als broncode of algoritmes gecreëerd door de licentiegever. Naast het opstellen van "commerciële" softwarelicentieovereenkomsten, verstrekken wij eveneens advies in verband met open-source licentieovereenkomsten.
- Octrooilicentieovereenkomst: onder een octrooilicentieovereenkomst verstrekt de licentiegever aan de licentienemer een gebruiksrecht op de door hem ingediende octrooiaanvraag en/of de aan hem toegekende of toe te kennen octrooien ("patenten"). In een dergelijke overeenkomst wordt vaak tevens een gebruiksrecht op de knowhow van de licentiegever in hetzelfde domein verstrekt. Aan het afsluiten van dit complex type van overeenkomsten gaan vaak moeilijke onderhandelingen vooraf. Dergelijke overeenkomsten omvatten vaak verscheidene andere materies naast het verstrekken van het gebruiksrecht, zoals het ontwikkelingstraject dat de licentiegever zal doorlopen in geval de technologie die het voorwerp van het octrooi uitmaakt zich nog in een preliminair stadium van ontwikkeling bevindt. Daarnaast voorzien deze overeenkomsten complexe bepalingen met betrekking tot vergoedingen, due diligence, rapporteringen, beëindiging en dergelijke meer.
- Knowhowlicentieovereenkomst: onder een knowhowlicentieovereenkomst verstrekt de licentiegever aan de licentienemer een gebruiksrecht op de door hem ontwikkelde geheime knowhow. Dit kan bijvoorbeeld knowhow met betrekking tot de samenstelling van een bepaald product of de beschrijving van een specifiek productieproces betreffen. Een dergelijke geheime knowhow wordt niet door intellectuele eigendomsrechten beschermd en behoudt slechts haar waarde tot zij algemeen bekend wordt. De geheimhouding garanderen en voorafgaandelijk aan de licentieovereenkomst de knowhow op bewijskrachtige wijze vastleggen, zodat na het afsluiten geen discussies ontstaan over de omvang en inhoud van de knowhow, is dus uitermate belangrijk.
- Licentieovereenkomst betreffende auteursrechtelijk beschermde werken: Ook andere door het auteursrecht beschermde werken, zoals een werk van letterkunde, een foto, een film of een databank kunnen onder licentie ter beschikking worden gesteld aan een licentienemer.
- Licentieovereenkomsten betreffende merken, plantenvariëteiten, kweekproducten, tekeningen of modellen: Deze specifieke intellectuele eigendomsrechten kunnen eveneens door hun houder door middel van een licentieovereenkomst aan licentienemers in gebruik worden gegeven.
- Kruislicentieovereenkomsten: onder een kruislicentieovereenkomst (cross-license agreement) verstrekken de partijen elkaar een gebruiksrecht op hun respectievelijke software, knowhow, octrooi(aanvraag) of auteursrechtelijk beschermde werk. Bijgevolg treedt elke partij op als licentiegever van één van zijn eigen immateriële activa en als licentienemer van één van de activa van de andere partij(en). Men kan de kruislicentieovereenkomst bijgevolg omschrijven als een bijzonder vorm van de onder punten (1) tot (5) beschreven licentieovereenkomsten.
|